AktualityKomerčné články

Uzdravujúce ticho: Čo sa stane v mozgu, keď vás nerušia žiadne zvuky

obed
poradna

Moderné mestá na nás vyvíjajú tlak nielen svojím rýchlym tempom života, ale aj zvukmi. Často sa preto snažíme nájsť si svoj kútik, v ktorom nám stačí len ticho sedieť, meditovať alebo ísť do prírody, kde náš sluch nič neobťažuje. A má to svoje dôvody. Ticho je uzdravujúce a upokojujúce, ale ukazuje sa, že je užitočné nielen pre morálku, ale priamo ovplyvňuje aj fyziológiu tela. Ako presne, to všetko sa dozviete v našom článku.

Ticho je pre nás také potrebné, že sme často pripravení zaň platiť nemalú daň. Izolačné slúchadlá, špeciálna akustická pena, rôzne meditačné kurzy – to všetko stojí peniaze, ktoré sú ľudia ochotní investovať, a to z dobrého dôvodu. 

Následky poškodenia hlukom

Je všeobecne známe, že búchanie zbíjačkou alebo hlasná hudba na rockovom koncerte môžu poškodiť náš sluch, ale škodlivý môže byť aj iný hluk.

Existujú dva typy každodenného hluku, ktoré nám môžu škodiť. Prvý typ je „nadmerný“ hluk, niečo ako ten, ktorý by ste počuli, ak je vo vašej blízkosti letisko alebo diaľnica so železnicou. Ďalším hlukom je len takzvané rozptýlenie, môže to byť rozprávanie alebo šepkanie kolegov.

Na prvý pohľad sa môže zdať, že prvý typ hluku je pre nás oveľa horší, ale v skutočnosti sú oba typy pre našu produktivitu a duševnú činnosť rovnako škodlivé.

Hluk môže u ľudí spôsobovať úzkosť, stres alebo dokonca problémy so spánkom. Ďalší výskum vedcov túto súvislosť iba potvrdil. V polovici 20. storočia sa zistilo, že neustály hluk z diaľnic alebo letísk súvisel so zvýšeným tlakom. Vedci to ešte neskôr dali do súvislosti so stratou spánku, hučaním v ušiach (tinnitus) a srdcovými chorobami. Ako sa tomu vyhnúť?

Nahraďte hluk tichom

Elimináciou hluku a prácou v uvoľnenom prostredí môžete dosiahnuť najlepší možný výkon vo svojej práci. Preto musíte hluk nahradiť tichom. Avšak, nielen spomínaná akustická pena, ale aj univerzálna kročajová izolácia môže pomôcť a spôsobiť, aby vás pri práci nerušil ani ten najmenší krok kolegu. 

Ticho má však na náš mozog viac ako len relaxačný účinok. V experimentoch sa zistilo, že ticho, v ktorom každý deň zotrvávali osoby aspoň dve hodiny, spôsobilo výskyt nových buniek v hipokampe, v časti mozgu, ktorá súvisí s pamäťovými schopnosťami nášho mozgu, ako aj k tvorbe emócií. 

Aj keď nové bunky nemusia vždy prispievať k lepšiemu zdraviu, v tomto prípade sa stávajú novými fungujúcimi mozgovými neurónmi vo vnútri mozgu. Inými slovami, ticho vás môže urobiť trochu múdrejšími.

Samozrejme, treba si naň vytvoriť ideálne podmienky. Dosiahnete to napríklad s pomocou špeciálnych izolačných materiálov, ale aj inštaláciou nových plastových okien s lepším tesnením a hrubším sklom. Vyskúšajte a presvedčte sa 🙂


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button